Naslovnica Zimnica SOK OD TRNINE: Iskoristite ljekoviti plod samonikle bilje i napravite zdrav i...

SOK OD TRNINE: Iskoristite ljekoviti plod samonikle bilje i napravite zdrav i ukusan napitak

735
0

Sok od trnine

Trnine su plavi plodovi samoniklog žbuna koji često srećemo na obodima šuma, voćnjaka i vinograda. Trnina ima izuzetna ljekovita svojstva, o čemu više možete doznati na ovom linku, a ovdje možete doznati sve o pripremi zdravog i ukusnog soka.

Sastojci:

  • 5 kg plodova trnine
  • 12 litara vode
  • 1 kg šećera

Priprema:

Trnine očistite od lišća i trunja, operite i procijedite, pa stavite u duboki lonac.
Rukom izgnječite plodove da se raspuknu i odvoje od koštica. Još bolje bi bilo da ručno svakoj bobici odstranite košticu, ali ne smeta ni ovako.
Zatim na tako izgnječene trnine sipajte vodu i šećer i kuhajte dok ne provri, a zatim smanjite i neka vri još pola sata.
Kada je sok skuhan, ostavite sve tako u loncu preko noći pa ujutru ocijedite tekućinu i sipajte u plastične flaše, pa pravac zamrzivač! Odmrznite kad vam se pije, tako je najzdraviji!
Od navedene količine dobije se 12 litara pitkog soka. Sok onaj opori okus svježeg ploda trnine od kojeg se skupljaju usta, bojom podsjeća na sok od višanja a izuzetno je zdrav!
Od gustiša koji ostane na dnu, možete pasirkom odvojiti koštice i ukuhati džem ili pekmez, ili jednostavno sačuvati kašu i nju zamrznuti pa koristiti kao dodatak u kolače sa orasima.

Naravno, ako nemate mjesta u zamrzivaču ili vam se ne da zamrzavati i odmrzavati sok, možete ga vrelog nasuti u pasterizirane staklene boce, zatvoriti pasteriziranim metalnim čepom (nikako plutenim ili plastičnim!) i ostaviti da se hladi. Nije potrebno dodavati nikakav vinobran, konzervans…

Boce zatim staviti u pećnicu, uključiti je na 100 °C, kad se pećnica zagrije, držati je uključenu još 10 minuta, zatim isključiti i pustiti da se boce ohlade. Nakon toga ih možete smjestiti na mjesto na kojem čuvate zimnicu.

Izvor: Bon appetit

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here